Upozornění uživatelům bezlepkové diety! |
![]() ![]() ![]() |
Pondělí, 01 Březen 2010 09:35 |
Právě s ohledem na celiaky SZPI kontroluje správné označování složek, v tomto případě tedy obilovin, na obalech potravin. Inspektoři do laboratoří také odebírají vzorky potravin, které z obilovin vyrobené nejsou, aby se ověřilo, zda nebyly při výrobě obilovinami náhodně kontaminovány. Takto se podařilo například odhalit obsah lepku u Rýžové mouky hrubé (balení 500g, datum minimální trvanlivosti 12.2010), kterou zabalila společnost Natural Jihlava JK s.r.o. Protože na obale tohoto výrobku nebyl deklarován obsah obilných součástí ani lepku samotného, nařídila inspekce stažení této šarže mouky z obchodní sítě. Dle právních předpisů byla tato potravina kvalifikována jako nebezpečná. Společnost Natural Jihlava distribuovala 702 kusů této mouky. Ze suroviny od stejného dodavatele ze Slovenska však zabalila také ještě jiné druhy a šarže mouky, proto se rozhodla dobrovolně stáhnout z obchodní sítě všechny šarže hrubé, polohrubé i hladké rýžové mouky. Mgr. Martina Šmídtová - tisková mluvčí SZPI |
Aktualizováno Čtvrtek, 11 Březen 2010 10:12 |